Ce este VPN și cum functionează

VPN este prescurtarea de la Virtual Private Network, ce se traduce prin rețea virtuală privată și reprezintă de fapt o interconexiune între rețele locale cu ajutorul unui tunel securizat care, de obicei, funcționează prin intermediul internetului.

Cu alte cuvinte, este o extindere a rețelei private (a companiei) în cadrul unei rețele publice (internet), ceea ce permite utilizatorilor să trimită și să primească date confidențiale ca și cum toate aceste calculatoare ar fi conectate direct la aceeași rețea locală, chiar dacă din punct de vedere fizic, nu sunt în aceeași rețea (LAN).

Spre exemplu, rețeaua de calculatoare de la SEDIU va putea comunica în siguranță cu celelalte calculatoare de la FABRICA, MAGAZINE sau chiar și cel de ACASĂ, fără a fi nevoie ca acestea să fie legate (fizic) direct între ele.

Cum funcționează un VPN?

Atunci când utilizezi o rețea locală pentru a accesa diferite servicii sau adrese pe internet, sursa cererii de accesare este, bineînțeles, propria ta rețea locală. Atunci când folosești un VPN, tot traficul tău va trece prin această rețea virtuală, prin urmare sursa cererii de accesare va fi rețeaua de VPN. Cu alte cuvinte, atunci când accesezi un site, nu va apărea IP-ul tău, al rețelei la care este legat calculatorul respectiv, ci va apărea IP-ul rețelei virtuale private pe care o folosești.

Mai mult decât atât, furnizorul de servicii internet (ISP) va vedea o singură conexiune, cea stabilită între tine și serviciul VPN, conexiune care, bineînțeles este în totalitate criptată. Cu alte cuvinte, ISP-ul pe care îl folosești, nu va mai putea vedea ce faci în interiorul conexiunii de tip VPN și, prin urmare, nu te va mai putea monitoriza.

Totuși, dacă folosești un VPN instalat pe un server din țara ta, și care utilizează același furnizor de servicii internet, este foarte probabil ca acest ISP să poată vedea traficul de rețea, însă furnizorul de servicii internet nu va putea să deducă faptul că traficul este al tău, pentru că cererea acestuia este serverul VPN, nu calculatorul tău.

Diferența între PROXY și VPN

Modul de funcționare, din anumite puncte de vedere, este oarecum similar, cu mențiunea că o conexiune proxy poate fi cu ușurință monitorizată de către ISP pentru că acesta poate vedea cererile de acces făcute de tine către proxy, având în vedere faptul că nu sunt criptate.

 

Rețele virtuale private au devenit o necesitate în această epocă a monitorizării online, mai ales dacă dorești să îți protejezi intimitatea sau dacă vrei să ai conexiuni sigure. Acestea creează un tunel privat, o conexiune închisă care nu poate fi decriptată de agenți exteriori, cum ar fi furnizorul tău de servicii internet (ISP) sau alte entități. Acest fapt înseamnă că informațiile pe care le trimiți nu mai pot fi interceptate și/sau piratate.


ad
ad