Evaziunea fiscală se amendează dacă suma este sub 100.000 euro și se acoperă prejudiciul

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost adoptat de către Senat.

În cazul sărvârșirii oricărei fapte de evaziune fiscală prevăzută de Legea evaziunii,inculpatul va putea scăpa doar cu amendă dacă prejudiciul nu depășește 100.000 euro, cu obligația de a îl achita integral în cursul urmăriii penale sau până la primul termen de judecată.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, scrie în propunerea legislativă. Dacă prejudiciul va fi sub 50.000 de euro, se va aplica numai o sancțiune administrativă.

Amenda se aplică tuturor inculpaților care au contribuit la săvârșirea faptelor de evaziune, chiar dacă achitarea prejudiciului o face doar unul dintre cei care au săvârșit fapta.

Pentru faptele de evaziune de la articolul 8 și 9 din Legea evaziunii, inculpații vor putea scăpa de închisoare dacă în cursul urmăririi sau al judecății vor acoperi prejudiciul, majorat cu cca. 20% + dobânzile și penalitățile aferente.

Pentru a putea fi aplicat acest proiect de lege, trebuie adoptat di nou și de Camera Deputaților, promulgat de șeful statutului și publicat în Monitorul Oficial.


ad
ad