În primul rând, trebuie să înțelegi că logo/siglă/emblemă este parte esențială in definirea brandului tău. Așadar, ar fi bine să facă parte dintr-un așa-numit 'brand book' care stabilește mai multe detalii cu privire la noul brand, printre care, elementele distinctive, culorile folosite, mesajul pe care trebuie să îl transmită, etc.
Realizarea manualului de identitate ar trebui să rezulte în urma unor studii de piață și de marketing, după ce s-a stabilit cine sunt clienții tăi, ce obiceiuri de consum au și cum poziționezi produsul sau compania ta în piața. Doar apoi, se vor putea construi elementele de identitate necesare pentru a face brandul tău recunoscut, apreciat și memorabil.
Bineînțeles că acești pași înseamnă costuri, costuri pe care nu toate firmele aflate la început de drum ar putea să le suporte. Deci ideea manulului de identitate ar putea deveni optionala, insa cel mai important este eviti specialistii care ar fi dispusi sa faca acest lucru pe bani putini. De ce sa-i eviti? Pentru ca, pentru a-ti face o idee, doar un studiu de piață pe 1000 de participanți te poate costa de la 3000Euro în sus. Iar dacă el îți va realiza un brand book ce presupune și ceilalți pași pentru câteva sute de euro.. concluzionează singur.
Ok, dacă nu facem brand book, ce facem? Avem nevoie de un logo, nu? Da.
În urmă cu câțiva ani, crearea unui logo presupunea construirea acestuia de la zero. Deci, desenarea pe hârtie, transpunerea și vectorizarea în digital, crearea fonturilor (urmând cam același sistem). Astăzi, accesul la internet și evoluția tehnologică îți oferă posibilitatea de a cumpăra la o sumă foarte rezonabilă un element grafic pentru a fi folosit ca logo și fonturile aferente. (font = stil de scris).
Deci, cel mai probabil, atunci când vei alege o persoana care îți va face logo-ul, cel mai probabil va folosi elemente grafice și fonturi de pe internet.
ATENȚIE! Toate elementele grafice, fonturile și chiar fotografiile pot fi descărcate gratuit, însă dreptul de folosire diferă. Dacă vei angaja un pseuspecialist care îți va crea un logo pentru câteva sute de euro, fără ca tu să ai habar de modul în care a fost realizat sau dacă a avut dreptul de a le folosi în logo, etc. vei spune că faci economie însă vei putea avea foarte mari probleme în viitor.
Da, probabil vei spune că nu te va găsi tocmai pe tine proprietarul de drept, însă te înșeli amarnic. Tehnologia avansează extrem de rapid iar în acest moment, recunoașterea facială se realizează foarte rapid și este implementată de tot mai multe companii. Nu știu dacă ai văzut dar, inclusiv facebook-ul te recunoaște atunci când apari în poza încărcată de cineva. Dacă te poate recunoaște pe tine, în cele mai slabe (pixelate) fotografii, cât de greu crezi că este să recunoască un element vectorial (elementul grafic folosit în logo-ul tău). Iar internetul.. le leagă pe toate!
Este foarte important ce conține contractul pe care îl semnezi cu prestatorii tăi. Cine și pentru ce răspunde, ce drepturi și ce obligații au fiecare, etc. Poți recunoaște un profesionist după modul în care este redactat contractul, dar asta înseamnă ca mai întâi tu să știi cum ar trebui să arate un contract echitabil și legal.
Dacă "profesionistul" vine și îți spune că va crea un logo pentru tine, fără ca mai întâi să îl poți vedea pe hârtie desenat sau dacă nu îți spune cum a fost realizat, înseamnă că nu este transparent cu tine și ar fi bine să îl eviți.
Cât ar trebui să plătești pentru un logo?
Dacă nu vrei să investești în brand book, nu îți recomand să investești în crearea unui logo de la zero. Acest lucru te poate costa din start peste 1000Euro iar daca acesta nu face parte dintr-o strategie bine gândită, vei repeta investiția mai târziu.
Deci, cumperi un element grafic și / sau un font, care împreună să trasmită mesajul corect și să rezoneze cu publicul tău țintă. Culorile, le alegi, la fel, în funcție de domeniul de activitate și mesajul pe care dorești să îl transmită.
Deci costul corect, din punctul meu de vedere ar arăta cam așa element grafic de la 30-40$ (și urcă până la câteva sute) + font 10-40$ (și urcă până la câteva sute) + research-ul realizat de grafician + modificările și prezentările necesare de la 50-100$ (și urcă până la câteva sute) ar însemna o medie de (minim) 150-250Euro pentru un logo, furnizat în condiții legale.