Întrebări și răspunsuri • Doresc să pun bazele și să dezvolt o franciză. Ceva recomandări?

  Am o afacere cu 4 puncte de lucru (orase diferite) deschise si ma gandesc sa ma dezvolt. Am facut un research, mi-am notat si cateva reguli si standarde proprii care mi-au asigurat succesul pana acum, dar aș dori câteva recomandări de la persoane care au făcut deja asta. Multumesc

  • 2020-01-21

   Cred că un aspect important ar fi acela de a-ți trata francizații ca pe niște parteneri de afaceri și să te asiguri că vor avea un profit bun alături de tine.

  • 2020-01-21

   Procedurizeaza cat mai mult poti din afacerea ta. Adica sa faci proceduri scrise si manuale operationale pentru cat mai multe aspecte ale afacerii, apoi sa le testezi si sa le optimizezi permanent.

   Cele mai importante sunt manualele operationale ale angajatiilor care iti produc majoritatea vanzarilor. In manualul operational practic pui pe foaie, pe capitole si subcapitole, tot ce are de facut fiecare angajat ca activitate profesionala de cand intra in tura si pana iese din tura. Poti proceduriza aproape orice activitate pe care o fac angajatii tai. Manualele si procedurile te vor ajuta sa-ti eficientizezi timpul si resursele necesare trainingului, mai ales cand vine vorba de francizati si angajatii lor.

   Urmatorul pas e sa faci o procedura detaliata de deschidere a unui nou punct de lucru in care sa incluzi pe etape tot ce trebuie facut la deschiderea unui nou punct de lucru. Cand scrii procedura adreseaza-te la modul general unei persoane incepatoare in ale afacerii, astfel incat procedura sa se aplice si sa fie inteleasa si francizatilor tai dar si viitorilor tai manageri care vor deschide puncte noi de lucru atunci cand firma ta va ajunge la nivelul in care tu nu te vei mai ocupa direct de partea de deschidere de noi unitati. Intr-o astfel de procedura trebuie sa incluzi tot ce trebuie facut la deschiderea unei noi unitati, de la ce inseamna si cum se cauta spatiul potrivit, care sunt punctele importante care trebuie sa existe in contractul de inchiriere, ce trebuie facut imediat dupa semnarea contractului (semnarea contract utilitati, internet, registru comertului, solicitari autorizari, etc) si pana la cum trebuie amenajat punctul de lucru si strategia de marketing pentru deschidere. O astfel de procedura optimizata te va ajuta sa nu pierzi timp, nervi si bani si ii va ajuta si pe francizatii tai la fel. Altfel francizatii tai, care majoritatea nu o sa aiba experienta foarte mare in deschideri de unitati ca ale tale, o sa se trezeasca la 2-3 luni dupa ce au deschis ca le vine un control de pe la Garda de Mediu si nu au nu stiu ce autorizare si le pune lacatul pe usa pana o obtin... sau nu au trusa medicala si iau cateva mii de lei amenda, sau nu au verificare PRAM si iar cateva mii de lei amenda... sau in ziua deschiderii se trezesc ca nu au rola la casa de marcat si nu pot incasa. :)

   In plus, este bine sa ai un soft bun de vanzare, de gestiune si de analiza de business, astfel incat sa stii fiecare punct de lucru, indiferent ca e al tau sau al francizatilor, cat vinde, cum vinde, cand vinde, la cine vinde, etc.

  • Vrei să răspunzi la această întrebare?
   Scopul acestui forum este de a oferi suport antreprenorilor. Răspunsurile sunt moderate. Nu sunt acceptate răspunsurile incomplete, pe lângă subiect, insultele sau răutățile gratuite. Orice formă de reclamă este strict interzisă!ad
ad