Există viață după viral? Cum influențează un viral strategia de marketing online

De curând a fost martori (unii dintre noi) la un viral din online-ul românesc care a reușit să angreneze într-un vârtej creativ câteva zeci de branduri, mai mari sau mai mici, care activează pe la noi. Nu vom discuta creativitatea sau originalitatea acestei strategii, ci ne vom concentra atenția asupra impactului pe care l-a avut această mișcare.

 

În fapt,

Pe data de 11 februarie 2020, Burger King România a postat pe pagina de facebook un mesaj prin care a declarat că se află într-o "relație complicată" cu doi dintre concurenții săi, McDonalds  și KFC. Rezultatul? Ccca. 14.000 de commentarii, 7,900 distribuiri, 33.000 aprecieri, inimioare, fețe surprise, triste, îngrijorate, și tot așa.

În marketing,

Nu se cunoaște povestea din spatele acestei relații, dar mesajul a fost amuzant și a reușit să facă valuri printre internauți. Cu siguranță ar fi reușit să strângă câteva mii de aprecieri și câteva sute de distribuiri. Ce a propulsat această postare, a fost intervenția (mai mult sau mai puțin planificată) a altor branduri care prin mesaje creative și-au exprimat dorința de se "implica" în relația lor. Iar acolo, a început nebunia.

burger king valentines 2020

Nu am stat să citesc absolut toate comentariile și nu am reușit nici să identific care a fost prima pagina care a comentat la această postare, dar (și asta) este prea puțin important pentru acest articol.

Cel mai important și cel mai important punct ar fi că, oamenii creativi, dacă sunt lăsați să gândească liber.. sunt extrem de amuzanți. Și nu, aici nu mă refer la agenția lu' Burger King, ci la alte agenții/persoane care au comentat pentru alte branduri. La polul opus, există oamenii și agențiile care s-au chinuit să lase un mesaj.. Iar rezultatul a fost vizibil. Mă întreb dacă mai sunt în contract după această intervenție "creativă"?!

Anyway, ul alt lucru care s-a văzut, de pe lună chiar, a fost engagementul followerilor paginilor respective. Am fost ușor surprins să văd că, Casa Pariurilor a obținut 14.000 de aprecieri la commentariul lăsat "Cotă 1.10 că se despart pe 13 februarie". Urmat de, din nou, surprinzător, Ministerul Afacerilor Interne cu "La nevoie, avem un cavaler de onoare disponibil" care a adus 8.200 de aprecieri șiiiii...  PRO TV, cu 7.700 de aprecieri pentru "De la noi aveți patru DA! Trceți în etapa următoare!"

CLAR, au fost mesaje muuuuuuuuuult mai creative și muuuuuuuuuuuult mai amuzante, dar.. viața bate filmul. Din nou!

social media viral social media viral social media viral

Pe de altă parte 33.000 de aprecieri la o postare în care sunt tăg-uite 3 nume mari.. postare la care mai intervin și alte zeci de branduri la fel de mari.. mi se pare extrem de amuzant. Iar dacă aș mai auzi că a fost și promovată sau aranjată puțin... 3 zile aș râde.

 

Cât s-a vorbit despre această strategie?
Sincer, habar nu am, și nici nu am stat să caut pentru că... 33.000 likeuri!

 

Ce s-a întâmplat după acest viral și cum a influențat strategia de marketing a paginii Burger King România?

Well.. nu știu câte like-uri a avut înainte pagina, dar la momentul la care s-a scris acest articol (26.02.2020)  avea cca. 19.962 apreceri si încă cca. 100 de urmăritori peste. Deci, nu cred că a influențat prea mult asta. Sau poate a influențat?!

Recensământul următoarei serii de postări de pe pagină arată cam așa..

14 februarie - 496 aprecieri, 44 comentarii și 6 distribuiri

14 februarie  minute mai târziu, și-a actualizat poza de cover... 1.000 aprecieri, 150 comentarii și 26 de distribuiri

18 februarie - 188 aprecieri, 28 comentarii, 6 distribuiri

20 februarie - 77 aprecieri, 9 comentarii

22 februarie - 841 aprecieri, 168 comentarii și 54 de distribuiri

25 februarie - 94 aprecieri, 11 comentarii și 2 distribuiri

social media viral social media viral social media viral social media viral social media viral social media viral

Acum, te las tine să tragi concluziile, și te invit să-mi spui. Există viață după viral? Eu unul, zic că există, dar e cam la fel (de tristă)..


ad
ad