Pragul de rentabilitate sau breakeven point este momentul zero din care afacerea începe să devină profitabilă. Mai exact, este momentul în care veniturile companiei acoperă în totalitate cheltuielile fixe și cele variabile. Punctul în care afacere începe să genereze profit.
În termeni simpli, pragul de rentabilitate reprezintă numărul de unități pe care trebuie să le vinzi pentru a fi pe profit. Să luăm exemplul unei cafenele. Pentru a atinge rapid acest punct, este necesar ca prețul unităților vândute să depășească costul variabil al producerii și livrării acestora. Adică,marja brută pe unitate să fie mai mare de zero.
În exemplul cafenelei, să spunem că prețul mediu al unităților vândute este 10 lei, iar costurile de producție ale unei cafele ar fi de 3 lei/unitate, ceea ce presupune ingredientele, costurile de preparare, ambalare și servirea/livrarea). În acest caz, marja unitară este de 7 lei pentru fiecare unitate vândută.
Pentru a putea fi pe profit cu afacerea într-o lună, începi prin a determina cheltuielile fixe și le calculezi. Salarii, chirii, cosumabile, utilități și alte variabile care nu depind strict de numărul de vânzări. În exemplul nostru, să zicem că avem 2 angajați, o chirie modică, adăugăm utilitățile și cheltuielile curente și ajungem undeva la 15000 lei/lună cheltuieli fixe.
Formula de calcul al pragului de rentabilitate într-o lună, în situația noastră ar fi 7 lei * x = 15000 lei, ceea ce înseamnă că va fi nevoie să vindem 2143 de cafele într-o lună pentru a începe să fim profitabili sau 72 de cafele / zi.
Două dintre greșeleli pe care antreprenorii se grăbesc să le facă și care au legătură cu pragul de rentabilitate sunt:
1. nu calculează realist pragu de rentabilitate. Mai exat, de cele mai multe ori se întâmplă să subevalueze cheltuielile. Ceea ce i-ar putea determina să vadă pragul de rentabilitate mult mai aproape decât prezintă realitatea.
2. poziționarea proastă a afacerii. Ceea ce, realist vorbind, va influența atingerea numărului minim de unități vândute pentru a devenit profitabil. Fie, nu se va putea atinge, fie se va atinge cu niște costuri suplimentare de promovare, iar dacă aceste costuri nu au fost incluse în calculul anterior, va modifica formula și în concluzie, pragul de rentabilitate.
În acest articol am prezentat un exemplu simplu pentru a avea în vedere (pe viitor) și pentru a înțelege conceptul de breakeven point, însă acesta este un concept complex, iar plasarea lui în evoluția unei afaceri depinde de mai multe variabile.