1. Optimizarea titlului și a etichetelor heading (H)
Nu de puține ori am văzut printre clienți, companii care au investit bani serioși în SEO, însă aganjații sau angețiile contractate au omis acest aspect. Optimizarea titlului paginii și a etichetelor de tip heading, care din punctul meu de vedere sunt extrem de importante și destul de simplu de implementat. Așadar, asigură-te că titlurile și aceste etichete conțin cuvintele cheie pentru care vrei să optimizezi SEO website-ul. Titlul este foarte important în afișarea linkului în motoarele de căutare, iar H1 ar trebui să fie primul paragraf din pagină. De cele mai multe ori H1 este la fel ca și titlul paginii, dar nu este obligatoriu. Iar pentru că Google iubește conținutul (mult și de calitate) ai posibilitatea de a folosi până la 6 etichete heading (h1, h2, h3, h4, h5, h6).
2. Structura website-ului
Navigarea ușoară este importantă atât pentru utilizator cât și pentru motoarele de căutare, deci felul în care îți dezvolți website-ul și structura de linkuri îți poate influența procesul de optimizare SEO. În concluzie, îți recomand ca paginile pe care vrei să le optimizezi pentru anumite cuvinte cheie, să se regăsească, în primul rând, în meniul principal al site-ului tău. Spre exemplu, dacă ai vrea să optimizezi site-ul pentru servicii de optimizare SEO, atunci asigură-te că această pagină se va regăsi individual (și vizibil) în meniul tău. În acest mod, toate paginile din site-ul tău vor avea link către pagina pe care vrei să optimizezi, pentru că meniul se află în toate paginile, corect? Easy! :)
3. Adaugă breadcrumbs - "breadcrumb trail"
Acest lucru te va ajuta mai ales în cazul unui magazin online (eCommerce). Este o altfel de structură pentru website-ului pe care vrei să-l optimizezi SEO. Majoritatea magazinelor online, au o pagină de categorie care leagă pagina de produs, ceea ce înseamnă că le face puțin mai puternice. Însă ar fi bine să te asigură că pagina categoriilor de produs au rank bun pentru că acestea sunt optimizate pentru cuvinte cheie cu un volum mare de căutări. Cu breadcrumbs, vei consolida paginile categoriilor de produs, prin toate linkurile de la paginile subcategoriilor și a produselor din categoria respectivă.
4. Sistem de tracking pentru website.
Urmărirea traficului este esențială. Dacă nu urmărești traficul și rank-ul, nu vei ști niciodată ce probleme are website-ul tău.
De pe ce pagini îți pleacă utilizatorii? Vei începe optimizarea plecând de la aceste pagini, în special dacă numărul de căutări și/sau accesări este mare pentru acestea. De asemenea, dacă nu îți urmărești traficul organic, nu vei putea ști dacă ești pe drumul cel bun sau nu. Nu vei ști dacă progresezi sau nu, ori mai rău, dacă site-ul tău pe care încerci să îl optimizezi SEO este penalizat sau i-a scăzut rank-ul. Așadar, folosește-te de Google Search Console și Google Analytics pentru a urmări traficul și progresul procesului de optimizare.
5. Certificatul SSL
Încă din 2014, prezența certificatului SSL a devenit un criteriu important în ranking-ul motoarelor de căutare. De ce? Pentru că, în primul rând, un certificat SSL prezintă securitate. Atenție! migrarea de la HTTP la HTTPS poate genera probleme în cazul optimizării SEO.
6. Google MyBusiness
Dacă ai o afacere fizică, îți recomand să te folosești de Google MyBusiness pentru a-ți lista afacerea, astfel potențialii tăi clienți te vor găsi mai rapid, și un link de aici către site-ul tău va da bine și pentru SEO. După ce te listezi și îți revendici "titlul de proprietar", asigură-te că ai introdus datele corect. Poți adăuga și câteva poze cu locația sau echipa ta, ceea ce va ajuta la creșterea gradului de încredere în ochii potențialilor tăi clienți.
7. Optimizarea imaginilor
Nimănui nu-i place să privească niște imagini pixelate sau blurate, dar comprimarea imaginilor nu înseamnă pixelarea, ci reducerea dimensiunii fișierelor de tip imagine, astfel încât să se încarce rapid, dar să și arate foarte bine. Dacă imaginile se încarcă greu, acest aspect nu doar că îți va "plictisi" potențialul client, dar nu dă bine nici în ochii motoarelor de căutare. :) Deci, comprimarea și optimizarea imaginilor este un MUST pentru optimizarea SEO. De asemenea, că tot vorbim despre imagini, nu uita să atribui etichete de tip "alt" pentru toate imaginile din site, astfel vor fi și ele optimizate SEO pentru secțiunea de imagini a motoarelor de căutare.
8. Viteza de încărcare
Așa cum am menționat și la punctul 7, viteza de încăcare a site-ului este importantă atât pentru utilizator cât și pentru motoarele de căutare. Deci dacă vrei să ai trafic organica mare, deci un site optimizat SEO, trebuie să te asiguri că viteza de încarcare a website-ului tău este redusă la minim. Ce crește timpul de încarcare al unui website? În primul rând, imaginile. Dacă nu sunt comprimate și optimizate, acestea pot crește timpul de încărcare. Urmate de scripturi JS, conținutul fișierelor CSS, și nu în ultimul rând, serverul pe care este găzduit site-ul poate afecta timpul de încărcare.
9. Linkurile interne
Interlinking este o tehnică eficientă SEO. Te poți folosi de ea pentru a crea link-uri interne către paginile importante din site-ul tău, folosindu-te de textul anchor. Dacă procesul de generare al backlink-urilor poate ridica dificultăți, în cazul link-urilor interne tu deții controlul absolut. Și sunt și mult mai sigure. Dacă ai mii de pagini, te poți folosi de anumite aplicații sau plugin-uri pentru a-ți ușura munca. Atenție! Asigură-te că te-ai documentat bine înainte de a te apuca de interlinking.
10. Backlinks
Nu toate linkurile care trimit către site-ul tău îți fac bine. Alege cu atenție site-urile cu care te asociezi pentru a-ți crește numărul de backlinks, altfel riști să îți penalizezi website-ul în loc să-l crești în rank. Începe cu ce cunoști, prieteni, parteneri, alege website-uri cu autoritate mare și nu îți fie teamă să folosești și tu link-uri către acestea. ATENȚIE! Nu trimite link-uri către site-urile care trimit link către site-ul tău, astfel riscați ca ambele site-uri să fie penalizate. Dacă ai mai multe website-uri pe care le gestionezi, adaugă link pe ele pentru domeniile pe care partenerul dorește să le optimizeze, iar el va trimite de pe domeniul/domeniile lui, către site-ul pe care vrei tu să-l optimizezi.